Å ha svin på skogen
De fleste av oss forbinder uttrykket «å ha svin på skogen» med noe suspekt, at man rett og slett ikke har rent mel i posen. Men uttrykket viser seg å være mer komplekst enn som så.
De fleste av oss forbinder uttrykket «å ha svin på skogen» med noe suspekt, at man rett og slett ikke har rent mel i posen. Men uttrykket viser seg å være mer komplekst enn som så. Opprinnelig stammer det fra tiden før selvangivelse og skatteetat, da ligningsmenn reiste rundt på gårdene til folk for å fastsette verdien av gård, grunn og besetning, slik at de kunne regne ut hvor mye skatt bøndene skulle betale. Noen luringer så likevel sitt snitt til å lure futen. For at skatten skulle bli så lav som mulig, sendte de dyrene sine til skogs slik at de ikke ble telt med. Men nabogårdene hadde ofte bedre oversikt over bøndenes verdier enn ligningsmennene, så når skattelistene ble offentliggjort, var det en smal sak å finne ut hvem av dem som hadde «svin på skogen». Og slik fikk bygdesladderen vann på mølla.
Siden de færreste i dag regner verdiene sine i dyr, er det vanskeligere å sende dem til skogs når selvangivelsen kommer – dermed skulle man tro at det i dagens samfunn er færre svin på skogen. Men ingen regel uten det berømmelige unntaket, for eksempel enkelte stortingsrepresentanter som ikke skattet for leiligheter ;)
Kilder: Wikipedia og Side2