En teori om høflighet

En handling følges ofte av et tilhørende utsagn. Møter du noen, vil du antagelig ta ham i hånda eller gi henne en klem og hilse og si hei.

En dame som strekker frem hånden sin for å håndhilse

En handling følges ofte av et tilhørende utsagn. Møter du noen, vil du antagelig ta ham i hånda eller gi henne en klem og hilse og si hei. Tar du imot en gave, vil du si takk. Slår du deg, kan det hende du roper på djevelen når du får vondt.

Så har vi nyset. Din sidemann på bussen viser tegn til uro og begynner febrilsk å grave i lommene sine etter litt papir, mens han samtidig drar opp skuldrene, løfter hodet, halvlukker øynene og prøver å kontrollere forestående skjelvinger … så kommer eksplosjonen, plutselig, irriterende, fuktspredende og støyende. Antagelig vil du, som norsk sidemann eller -kvinne til denne busspassasjeren, ikke gjøre noe særlig annet enn å late som ingenting eller snu deg bort i lettere ubehag.

Blir det uttalt noe som helst, så er det nok den nysende selv som kommer til å unnskylde seg. Ydmykt og oppriktig lei seg for å ha forårsaket dette utbruddet av ekle bakterier, sier han «beklager» med bøyd hode.

I Tyskland vil bråkmakeren høyst sannsynlig bli møtt av et velmenende «Gesundheit» fra en eller flere rundt seg. En gang var dette en del av allmenndannelsen, som å lære at det er høflig å si takk. Kjenner man til uttrykkets opprinnelse, der det ligger medfølelse med den syke og derav en trang til å ønske ham helse (Gesundheit på tysk), så viser man empati i tillegg. Amerikanerne har også tatt til seg dette uttrykket. Disse to folkeslagene er jo dessuten kjent for helt generelt å snakke mer enn nordmenn.

Er nordmannen som sitter taus og snur seg bort, uhøflig? Høflighetsteori er faktisk en egen disiplin i språkforskningen. En som har forsket på dette er Kristin Rygg, førsteamanuensis ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon ved NHH. Hun mener at det ikke er uhøflig å tie stille. Norsk høflighet er å la folk være i fred. Man ønsker ikke nye naboer velkommen ved å banke på og brøyte seg inn i den andres hjem med en blomsterpotte som plog foran seg. Man småprater ikke når man står i kø, da vil man nærmest bli oppfattet som eksentrisk, smågal og fryktinngytende. Ekspeditrisen i klesbutikken sender deg et vennlig blikk, men maser ellers ikke på deg om at hun så veldig gjerne vil hjelpe. Prater man litt med hverandre under en dugnad, så later man som ingenting dagen etter og setter dermed en stopper for enhver videre fare for å invadere den andres komfortsone, som man måtte bryte under tvangsøkten. Da får man heller forsiktig starte om igjen ved neste dugnad, om et års tid. Det er seige saker å bli kjent på norsk, men svært fredelig og slett ikke vondt ment.

Og tross alt, det er mange som koster på seg et lite «prosit» når noen nyser, altså, selv om Store norske leksikon presiserer at det er et «tidligere høflig tilrop til en som nyser, nå mest spøkefull».

Hva betyr det for deg å være høflig eller uhøflig, har du noen eksempler?

Lik, del og kommenter på vår Facebook-side, takk!

Kilde: NHH, Store norske leksikon

Teksthjelpen er nær

Send oss en henvendelse i dag.

Pil opp ikon