Kjøreøksa

Språk er gøy. Noe av det morsomste med språk er at det er dynamisk og utvikler seg hele tiden. Derav mange sammensatte ord.

En mann som sitter på en gressklipper i humoristisk stil med en sag og øks i hånden

Språk er gøy. Noe av det morsomste med språk er at det er dynamisk og utvikler seg hele tiden. Derav mange sammensatte ord. De oppstår ofte fordi man mangler et uttrykk for noe nytt som bør speiles i språket.

Finner man opp et nettbrett, så må gjenstanden få et navn. I andre tilfeller lager man ordsammensetninger fordi de effektiviserer. Planleggingskapasitet, ansvarsfraskrivelse eller terrorsikring. Man gidder jo ikke å si «sikring mot terror», «fraskrivelse av ansvar» og «kapasiteten til å planlegge» hele tiden, ordene trekkes derfor sammen. Dette er forresten alle ord som ble brukt i en og samme reportasje i Dagsrevyen forleden dag (20.03.2017, se linken nederst i saken).

Legg merke til at det er de skjulte preposisjonene i disse sammensatte ordene som gir dem rett innhold. Det er sikring mot terror, ikke av terror. Felles kulturelle rammer, historisk kontekst og aktuelle referanser avgjør om ordet blir forstått likt av alle. Mediene har ofte funnet det nødvendig å finne korte titler, blant annet for å unngå et stygt linjeskift i trykken, et problem som overraskende nok har blitt overført til de elektroniske plattformene. I avisene, særlig de tabloide, har man sett ord som «sextrakassering» eller den «voldstiltalte», en som er tiltalt for vold, altså. Du finner ikke disse ordene i ordboka, men du forstår hva det er snakk om.

«Påskefjellet» er det fjellområdet vi reiser til i påsken, en «filleonkel» er ikke en ordentlig onkel, og i den berømmelige «bjørnetjenesten» gir bjørnen selve den gode tjenesten helt motsatt betydning. Dueskyting betyr skyting av duer, men skiskyting betyr ikke skyting av ski. Ordet «løkkeskriftroman» rommer dessuten så mye mer enn at romanen er skrevet i løkkeskrift … Det er den jo heller ikke, det begynte vel med snirklete titler på bokomslaget, et designvalg som ga hele sjangeren en subtil fellesbetegnelse. Språk ER gøy!

Og så var det kjøreøksa, da. Den finnes. Den er et slags familieklenodium. Verktøyet ble lagt i bilen en gang for å transporteres et sted. Øksa kom aldri fram, men ble isteden liggende i bagasjerommet, ikke bare i den ene bilen, den ble i årenes løp flyttet over til et par nye biler også. Slik gikk det til at kjøreøksa fikk sin faste plass, den skulle ligge i bagasjerommet på bilen. En kjøreøks er en øks som blir kjørt rundt i bil. Dette ordet var det behov for.

Har du laget et ord? Del det med oss!

Her bruker Dagbladet ordet «sextrakassering»

Teksthjelpen er nær

Send oss en henvendelse i dag.

Pil opp ikon