Norvagismer i baggen

I tidligere innlegg i Språktråden har vi ergret oss over anglisismenes blomstrende inntog i det norske språk.

Ulike vikingsymboler ingravert på en båt laget av tre

I tidligere innlegg i Språktråden har vi ergret oss over anglisismenes blomstrende inntog i det norske språk. Lost, adde og – gud forby! – hooke, ja, selv gamle, men ikke helt gode bag, eller fornorskede bagg, skurrer litt i en korrekturlesers kjenslevare øreganger.

Et etymologisk dykk i historien gir imidlertid uforutsett lindring. Det kraler av norvagismer i de andre nordiske landene. På 1600-tallet ble dansk beriket med flerfoldige norske sprogejendommeligheder, Petter Dass’ ærverdige field (fjell) blant dem. Danskene gir dessverre også juling, og selv svenskene kjører slalom, som i likhet med ski er blitt en verdensomspennende eksportvare.

Til og med i engelsk florerer det av ord med norrøn opprinnelse. Knife, fra norrøne knífr, dale fra norrøne dalu, fjord fra, kremt, fjord … Vikingene sto nemlig ikke kun for plyndring og annen fandenskap, men hadde også med seg ord og vendinger i den uforlignelige bagen/baggen, eller baggi, som naturligvis er norrønt for pose.

Spesielt trøstende er det å slå opp i gamle klassikere fra Yorkshire, en region hvor vikingenes innflytelse er åpenbar. I Emily Brontës Wuthering Heights fra 1847 kan man finne ord som barn (eng. child), laik (eng. play), greet (eng. weep), beck (norr. bekkr), fell (norr. fjall), og vår personlige favoritt: skift (eng. get a move on). Selv ordet wuthering fra bokens tittel inneholder et ord som antagelig er av norrøn opprinnelse – på engelsk betyr det noe midt imellom to wither (å visne) og å lage en raslende, ruskende lyd, en «rushing sound».

Velgjørende lesning, indeed! Heretter bærer vi baggen med stolthet.

Kilder

http://denstoredanske.dk/Sprog,_religion_og_filosofi/Sprog/Fremmedord/nl-n%C3%A5/norvagisme

https://snl.no/norvagisme

http://ordbok.uib.no/perl/ordbok.cgi?OPP=bag&ant_bokmaal=5&ant_nynorsk=5&bokmaal=+&ordbok=bokmaal

http://ordbok.uib.no/perl/ordbok.cgi?OPP=kniv&ant_bokmaal=5&ant_nynorsk=5&bokmaal=+&ordbok=bokmaal

http://www.swanseareview.com/2012/steviedavies.html

https://en.oxforddictionaries.com/definition/wuthering

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/30/f4/74/30f4749106c7f1cbd312716ac8bcdae9.jpg

Teksthjelpen er nær

Send oss en henvendelse i dag.

Pil opp ikon