Pisser du i andres brønn?

Fra tid til annen dukker ordet «brønnpisser» opp i mediene, som regel ment nedsettende. Opprinnelig kommer ordet fra norrønt, brunnmigi, som er en betegnelse på reven.

En brønn som pumper ut vann

Fra tid til annen dukker ordet «brønnpisser» opp i mediene, som regel ment nedsettende. Opprinnelig kommer ordet fra norrønt, brunnmigi, som er en betegnelse på reven. Fra folkeeventyrene var reven kjent som en skikkelig luring, og lenge skulle man ikke nevne dette «skadedyret» ved sitt rette navn. Senere endret betydningen seg til å gjelde folk som nattestid gikk og tisset i brønnen til personer de ikke likte, og slik ødela drikkevannet deres.

I dag er brønnpissere gjerne personer som i debattsammenheng kommer med usaklige beskyldninger mot motparten, altså personangrep. Men brønnpissere kan også være personer som forsøker å gjøre noe mer konstruktivt enn bare å svartmale andre, såkalte whistleblowers. En whistleblower, eller varsler, er en person som avdekker og varsler om kritikkverdige forhold eller ulovligheter i selskaper, organisasjoner eller offentlige institusjoner der vedkommende har vært eller er ansatt eller involvert. En av de varslerne vi kjenner best til i dag er Edward Snowden, som ble tildelt Ossietzkyprisen av Norsk PEN i 2016. I 2013 satte Snowden verden på hodet ved å lekke graderte opplysninger om det amerikanske etterretningsprogrammet til The Guardian og The Washington Post. Han klarte den bragden å unnslippe amerikanske myndigheter og flyktet via flere land til Russland, der han bor i dag. En luring, med andre ord.

Kilde:

www.sagablott.no/

www.wikipedia.no

Teksthjelpen er nær

Send oss en henvendelse i dag.

Pil opp ikon